INCI staat voor Internationale Nomenclatuur van Cosmetische Ingrediënten. INCI namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen die in een cosmetisch product verwerkt worden. Elke cosmeticafabrikant is wettelijk verplicht om de precieze samenstelling van een bepaald cosmeticaproduct op het etiket of verpakking te vermelden rekening houdend met INCI-namen en INCI-bepalingen.

Het belang van INCI – Bepalingen

Naast het verplicht gebruik van de internationaal gestandaardiseerde namen moet de ingrediëntenlijst eveneens aan volgende aanvullende criteria voldoen:

De ingrediëntenlijst begint met de stof met het hoogste gehalte in het product en gaat verder naar afnemende gehalte. Stoffen met een gehalte van minder dan 1% staan in willekeurige volgorde op het einde van de lijst. Door snel de ingrediëntenlijst te controleren weet je altijd waarvoor je het meest betaalt.

Parfum of aroma mag zonder zijn gedetailleerde samenstelling vermeld worden. Behalve de geurstoffen die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Deze laatste moeten wel op het einde van de lijst weergegeven worden.

Cosmeticafabrikanten zijn niet meer verplicht om de precieze concentratie van een stof in de samenstelling te vermelden. Waardoor het zeker de moeite waard is om de INCI te controleren en te zien welke ingrediënt aan het begin van de lijst staan en welke ingrediënten op het einde van de lijst in verwaarloosbare contracties aanwezig zijn.