Hoewel de INCI-namen en regels internationaal gestandaardiseerd zijn het nog steeds niet eenvoudig om precies te weten welke ingrediënten zuiver en welke gevaarlijk zijn.
Daarom hebben we elk ingrediënt beoordeeld en in vijf categorieën gerangschikt.

Zuiver Natuurlijke ingrediënten

Wat betekent “Zuiver natuurlijke ingrediënten”?

Dit zijn stoffen van puur natuurlijke oorsprong. Met andere woorden stoffen die door de natuur geproduceerd zijn. Ze kunnen van biologische of geologische oorsprong zijn. Deze stoffen bevatten geen artificiële toevoegingen en hebben geen onnatuurlijke bijwerkingen ondergaan. Producten bestaande uit zuiver natuurlijke stoffen, zijn meestal multifunctioneel door hun brede toepassingsmogelijkheden. Deze producten zijn milieuvriendelijk, omdat de zuiver natuurlijke stoffen volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Zuiver natuurlijke ingrediënten hebben veel voordelen. Zelden veroorzaken ze allergische reacties. Meeste van natuurlijke stoffen zijn effectief voor zowel intern als extern gebruik. Ze verstoren de natuurlijke werking van de huid niet.

Er zijn ook nadelen verbonden aan gebruik van zuiver natuurlijke stoffen. Een van de negatieve punten is dat het product een kortere houdbaarheidsdatum heeft. Het kan veranderen van consistentie bij blootstelling aan te warme of te koude temperaturen. Producten en stoffen in hun zuivere vorm zijn niet altijd even gemakkelijk in gebruik.

Welke stoffen worden als zuiver natuurlijk geclassificeerd?

– Hydraten en bloemwateren

– Plant- en kruidextracten

– Plantaardige oliën

– Dierlijke producten zoals honing, propolis, beewax,..

– Groenten en fruitextracten

Natuurlijke derivaten

Wat betekent Natuurlijke derivaten of afgeleiden van natuurlijke ingrediënten?
Omdat natuurlijk zuivere ingrediënten niet altijd eenvoudig zijn in gebruik wilt men graag producten die wel iets gebruiksvriendelijker zijn. Natuurlijke derivaten zijn ingrediënten afkomstig van puur natuurlijke bronnen. Deze stoffen ondergaan een bewerking, zodat ze minder complex zijn bij het mengen en eenvoudiger te gebruiken. Bij de bewerking van afgeleide van natuurlijke stoffen worden er geen synthetische ingrediënten toegevoegd.

Natuurlijke derivaten hebben het voordeel dat ze gebruiksvriendelijker zijn zonder het verlies van effectiviteit. Door gebruik van afgeleiden van de natuurlijke stoffen is het eenvoudiger om een mengsel van actieve ingrediënten te maken die hierdoor ook een betere synergie kunnen bereiken.
Ze maken het mogelijk om een hoge concentratie van een werkzaam ingrediënt in kleine hoeveelheden te gebruiken.

In processen waarbij natuurlijk zuivere stoffen worden bewerkt tot natuurlijke derivaten kunnen in sommige gevallen deze ingrediënten in contact komen met synthetische stoffen. Dit kan ervoor zorgen dat zelfs als ze er niet in blijven zitten, ze sporen kunnen bevatten van die chemische ingrediënt.
Zo zijn er ook natuurlijke derivaten zoals bepaalde plantaardige schuimmiddelen die de huid kunnen uitdrogen.

Welke stoffen worden als Natuurlijke derivaten genoteerd?

– Emulgaters van natuurlijke oorsprong
– Natuurlijke schuimmiddelen
– Kleurstoffen van natuurlijke oorsprong
– Natuurlijke parfums en geurmiddelen
– afgeleiden van plantaardige oliën en vetten.
– Vitaminen van natuurlijke oorsprong

Neutrale of onschadelijke chemische stoffen

Wat betekent neutrale chemische stoffen of onschadelijke chemische stoffen?
Neutrale chemische stoffen zijn stoffen van synthetische oorsprong die geen gevaar vormen voor de gezondheid, ze zijn onschadelijk.
Deze stoffen berokkenen het lichaam en de huid geen schade maar hebben ook geen positieve werking.

Aardolie derivaten: Zijn medische vaseline, petroleum en etc. Het zijn goedkopere producten in tegenstelling tot hoogwaardige natuurlijke oliën en vetten die in gecertificeerde natuurlijke cosmetica worden gebruikt.
Aardolie derivaten vormen een filmlaagje op de huid. Hierdoor verstoppen ze de poriën en laten de huid niet “ademen”. Ze zijn zeker niet geschikt voor dagelijkse verzorging van je huid.

Siliconen in huidverzorging en haarverzorging zijn ook niet gunstig voor de verzorging van je huid. Ze bieden geen echte behandeling voor atopische huid, ze maskeren de problemen eerder dan ze te behandelen.

Hun enige voordeel is dat ze ervoor zorgen dat de producten gemakkelijk in gebruik zijn. Voor het lichaam hebben ze geen enkel voordeel. Daarnaast verstoren ze de natuurlijke werking van de huid.

Potentieel schadelijke chemische stoffen

Wat betekent “potentieel schadelijke chemische ingrediënten”?
In de cosmetica en verzorgingsproducten zijn veel potentieel schadelijke synthetische ingrediënten toegelaten. Conventionele verzorgingsproducten, cosmetica en hygiëne producten bestaan grotendeels uit potentieel schadelijke ingrediënten. Het is vooral problematisch wanneer de samenstelling van de verzorgingsproducten een combinatie is van verschillende potentieel schadelijke stoffen. In dit geval is het niet voldoende om enkel de effecten van de ingrediënten afzonderlijk te beoordelen. Er moet ook rekening gehouden worden met de gevolgen van de combinatie van de potentieel schadelijke synthetische stoffen.

Deze stoffen hebben verschillende nadelen. Ze kunnen huidirritaties en allergische reacties veroorzaken. Op lange termijn hebben ze een negatief invloed op het lichaam.

Welke stoffen worden als potentieel schadelijk genoteerd?

-Parabenen
-Sulfaten
Synthetische parfum
Aluminium
-PEG

Gevaarlijeke of schadelijke chemische ingrediënten

Wat zijn schadelijke ingrediënten in cosmetica en verzorgingsproducten?
Dit zijn stoffen waarvan de gevaren voor de gezondheid bewezen zijn. In sommige landen zijn bepaalde schadelijke ingrediënten al verboden in verzorgingsproducten. In andere landen gelden dan weer andere regels. Het kan lang duren tot dat de wettelijke bepalingen omtrent toegelaten ingrediënten aangepast worden. Zelfs wanneer de gezondheidsgevaren van bepaalde stoffen bewezen zijn, wordt het nog steeds in verzorgingsproducten toegevoegd. Daarom is het belangrijk om zelf na te kijken of in de producten die u gebruikt geen schadelijke stoffen zijn toegevoegd.

Welke stoffen worden als schadelijke synthetische ingrediënten genoteerd?

Triclosan: Triclosan is een schadelijke synthetische stof die desinfecterende en schimmelwerende werking heeft. Het voorkomt en vermindert bacteriegroei. Het is aangetoond dat triclosan het hormoonstelsel verstoort. Dit schadelijke ingrediënt kan leiden tot onvruchtbaarheid, gewichtstoename en schildklierstoornissen. Het is ook schadelijk voor het milieu. Lees hier meer over Triclosan

Boorzuur: Dit ingrediënt komt voor in oogdruppels. Het werd ook gebruikt in babyzalven tot het door Europese richtlijnen niet meer toegelaten was. Toen werd het uit de winkelrekken gehaald. Boorzuur is als een toxisch en zorgwekkend stof gerangschikt door Europees Agentschap voor chemische stoffen. Bij gewone huidcontact kunnen overgevoeligheidsreacties optreden. Het kan leiden tot onvruchtbaarheid bij mannen. Bij 1,5g per kg lichaamsgewicht bij zuigelingen en 2,5g per kg lichaamsgewicht bij een volwassene opgenomen via de huid kunnen dodelijk zijn.

Formaldehyde: Dit stof wordt als een conserveermiddel gebruikt. Dit stof is slecht voor het immuunsysteem, mogelijk kankerverwekkend en zorgt voor ernstige huidirritaties. Het gebruik van formaldehyde is in Japan en Zweden volledig verboden.

Ftalaten: is een verzamelnaam voor chemische stoffen die in cosmetica en verzorgingsproducten voorkomen zoals in haarstyling producten, parfums en deo’s. Ze hebben een hormoonverstorende effect en worden geassocieerd met vruchtbaarheidsproblemen, obesitas-, lever- en nieraandoeningen.

E133 of Briljantblauw FCF : Dit is een synthetische blauwe kleurstof. De kleurstof wordt gebruikt in cosmetica, verzorgingsproducten en voedingsproducten. Het is gelinkt aan hyperactiviteit bij kinderen. In sommige landen is het gebruik van dit ingrediënt verboden.

Bronopol: is een bacteriedodende stof die als conserveermiddel wordt gebruikt. Het is een giftige stof die in bepaalde landen volledig verboden is. Bronopol irriteert de ogen, de luchtwegen en de huid.
Kolteer: Dit ingrediënt werd toegevoegd in haarkleurmiddelen en producten voor het behandelen van droge huid. Het is een giftig stof en heeft kankerverwekkende eigenschappen.