Bio tandpasta maken in 5 minuten.

eigen biologische zero waste tandpasta
Infografiek eigen biologische tandpasta

Het is ons van kleins af aangeleerd om twee keer per dag netjes onze tanden te poetsen. Maar wat ons niet verteld wordt is dat tandpasta’s die we dagelijks gebruiken vol synthetische gevaarlijke stoffen zitten. Het is een ware chemische cocktail. Wist je dat deze chemische stoffen zoals triclosan, fluoride, SLS maar 26 seconden nodig hebben om via de tandvlees en speeksel in ons lichaam te belanden?

Dit is een voldoende reden om alleen natuurlijke of bio tandpasta te gebruiken. Biologische tandpasta of natuurlijke tandpasta is niet alleen gezond maar ook zeer efficiënt. Het verwijdert tandplak en voorkomt bloedend tandvlees. Daarnaast zorgt het voor natuurlijke witte tanden zonder enige schade voor de gezondheid. Bovendien is zelf tandpasta maken zeer ecologisch.

Met dit eenvoudig recept gaan we laten zien hoe zelf in vijf minuten tijd ecologische, bio tandpasta maken. Voordat we beginnen met het maken van de tandpasta, hou er rekening mee om geen metalen lepel te gebruiken. Omdat groene klei metalen bindt mag je bij het maken van deze bio tandpasta geen metalen voorwerpen gebruiken.

De ingrediënten voor biologische tandpasta

 • 4 lepels groene kleipoeder
 • 3 theelepels kokosboter (gesmolten en opgewarmd)
 • 1 theelepel gedistilleerd water (optioneel)
 • 3 druppels etherische citroenolie

Voeg drie theelepels opgewarmde kokosboter en één theelepel gedistilleerd water geleidelijk toe bij de groene kleipoeder. Meng goed tot je een homogene consistentie verkrijgt.
Voeg vervolgens drie druppels etherische citroenolie toe. Meng alle ingrediënten nog eens goed door elkaar. Als je het indruk hebt dat de tandpasta te vloeibaar is mag je altijd extra groene klei poeder toevoegen.

Voordelen van zelf biologische tandpasta maken

– Kokosboter vermindert tandplak door schadelijke mondbacterie te voorkomen.
Groene kleigel heeft zuiverende en absorberende eigenschappen. Groene klei schuurt de tanden niet, maar absorbeert alle vuil en schadelijke bacteriën in de mondholte. Hierdoor worden de tanden witter en de tandvlees sterker. Bovendien heeft het een desinfecterende werking die kleine ontstekingen in de mondholte bestrijdt.

– Dankzij citroenolie werkt deze bio tandpasta ontstekingsremmend en helpt tegen kiespijn. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem en het helpt bacteriën te bestrijden die tandgaatjes veroorzaken. Verder heeft deze zelfgemaakte bio tandpasta een aangename smaak en blekende werking.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Daan

  Ik wil het ook wel proberen, maar heb ook spalkjes. Kan de groene klei dan gebruikt worden of us dit schadelijk?

 2. Nicolet

  Vraagje: er staat dat groene klei reageert met metalen, hoe zit het dan als je spalkjes in je mond hebt? Kun je dit dan niet gebruiken?

 3. Michael

  Dank voor het gemakkelijk recept, ik heb het gemaakt! Heel goede tandpasta,  aangename textuur!

 4. Anja

  Zelf tandpasta maken is mij beter gelukt dan het groene klei haarmasker! Nu kan ik eigen natuurlijke tandpasta maken. Ik ben super tevreden mee. Moet ik nu de zelfgemaakte tandpasta in een open potje laten of moet ik het bedekken met een deksel? Momenteel is het in een gesloten potje, omdat in een open potje sowieso stof en bacteriën gaan belanden.

 5. Sandrine

  Ik wil natuurlijke tandpasta maken voor mijn hond. Groene klei poeder en kokosolie zijn goede ingrediënten want die zijn gezond voor de hond dus. Ik heb mijn twijfels over de essentiële lavendelolie en citroenolie. Honden zijn gevoeliger voor essentiële oliën dan mensen en bij sommige oliën kunnen ze zelf allergisch op reageren. Mijn hond eet tandpasta dus moet voorzichtig zijn met de ingrediënten die ik gebruik. Ik zal de tandpasta maken met groene klei poeder, kokosolie en een beetje warm water en zien of het iets wordt. Zal het nog een pasta vorm hebben als ik de essentiële oliën weglaat?

 6. Helga

  Dank u wel voor het recept! Ik had nooit gedacht dat zelf biologische tandpasta maken zo eenvoudig is. Ik vind zero waste tandpasta bars redelijk duur. Ik heb drie kleine kinderen en ik gebruik enkel natuurlijke producten voor hun. Ik maak elke week een nieuwe tandpasta, omdat het ongeveer een week mee gaat bij ons.
  De groene klei poeder van Argital was op dus heb de laatste keer met groene klei poeder uit holland en barrett gemaakt. Spijtig genoeg waren de korrels te groot waardoor de tandpasta consistentie niet aangenaam. Ik ga morgen terug de fijne groene klei poeder van biobey bestellen. Ik heb onlangs tandenborstels van bamboe aangekocht. Het voelt goed om geen plastic in de badkamer te zien.

 7. Nathalie

  Leuke recept! Ik maak ook zelf tandpasta zonder fluoride en sulfaten. Mijn tanden zijn heel wit en heb nooit last van bloedende of overgevoelige tandvlees. Ik maak verschillende soorten tandpasta’s met etherische oliën. Groene klei poeder is inderdaad heel gezond voor de tanden. Grootste pluspunt is dat tandpasta’s met groene klei de tandplak goed verwijderen. Je eigen tandpasta maken met kokosolie en kurkuma is ook super tof! Zeker waard om te proberen :)

Geef een reactie