Is tandpasta schadelijk voor de mondhygiëne?

Bij 75% van Amerikanen werd synthetische stof tricloson aangetroffen in hun bloed, urine en in moedermelk. Deze chemische bestanddelen horen van nature niet in ons lichaam.
Het is daarom belangrijk om te analyseren welke ingrediënten de tandpasta’s bevatten. Evenals om te weten welke gevolgen deze ingrediënten hebben op de gezondheid. Met conventionele tandpasta’s wordt bedoeld ‘de niet natuurlijke tandpasta’s’ uit de winkel.
Wanneer we beter op de hoogte zijn van de inhoud en de samenstelling zullen we weten welke tandpasta’s we moeten mijden.

Tandpasta op tandborstel
Fluoride schadelijk in tandpasta

Is triclosan gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Triclosan is een van de meest besproken en beruchte tandpasta ingrediënten.
Het is een schadelijke synthetische stof die desinfecterende en schimmelwerende werking heeft. Het voorkomt en vermindert bacteriegroei. Vooral in antibacteriële en ontsmettende zepen wordt triclosan veel gebruikt.

Deze synthetische stof doodt niet alleen de slechte bacteriën. Het doodt ook de goede bacteriën die ons lichaam beschermen tegen schadelijke externe invloeden. Dit verzwakt het immuunsysteem.
Het is aangetoond dat deze synthetische stof het hormoonstelsel verstoort. Triclosan kan leiden tot onvruchtbaarheid, gewichtstoename en schildklierklachten.
(Lees hier meer over eigenschappen van triclosan in verzorgingsproducten)

Is fluoride schadelijke voor kinderen?

De gevaren van fluoride zijn ondertussen voor velen bekend. Steeds meer en meer mensen proberen zoveel mogelijk natuurlijke tandpasta’s of tandpasta’s zonder fluoride te gebruiken.

Er zijn tal van onderzoeken uitgevoerd naar de schadelijke invloed van fluoride op kinderen en de gezondheid. Zo bleek uit onderzoek van Harvard Universiteit in 2012 dat fluoride (vanaf een bepaalde dosering), invloed heeft op de geestelijke ontwikkeling van het kind.

Toch bevat het overgrote deel van de kindertandpasta’s op de markt fluoride. Als oplossing en reactie op dit onderzoek is er een waarschuwing op de verpakking gekomen dat kinderen de tandpasta niet mogen inslikken en in kleine hoeveelheden moeten gebruiken bij het poetsen van de tanden.
Echter, is deze waarschuwing niet voldoende, aangezien fluoride al wordt opgenomen door de slijmvliezen. Het wordt in ieder geval door het lichaam opgenomen en belandt in ons bloed.
Het is eigenaardig dat waarschuwing op kindertandpasta’s zoals” Contacteer uw dokter bij het inslikken van tandpasta.” aanvaard wordt. Een tandpasta of mondwater dient voor oraal gebruik en zou niet gevaarlijk moeten zijn bij het inslikken.

Tandpasta’s van Argital zijn niet enkel ecologisch, maar ook 100% Natuurlijk. Natuurlijke Whitening tandpasta bevat geen synthetische bleekmiddelen die het tandglazuur aantasten. Tandpasta hoeft geen bleekmiddelen te bevatten om de tanden witter te kunnen maken. Er zijn tal van natuurlijke extracten die de tanden op natuurlijke manier witter maken. Natuurlijke salie tandpasta voor gevoelige tanden is vrij van fluoride. Zijn effectiviteit is te danken aan combinatie van heilzame plantenextracten en oliën.

SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) Goedkoopste schuimmiddel

Het grootste deel van dagelijkse verzorgingsproducten bevat Sodium Lauryl Sulfate.
Het wordt in shampoos, haar conditioners, anti-aging crèmes, huidverzorging, dagcrèmes, huidlotions, zeep en zelfs in tandpasta’s gebruikt.
SLS of Sodium Lauryl Sulfate is de goedkoopste schuimmiddel. Dit verklaart dan ook waarom het in zoveel verschillende verzorgingsproducten voorkomt.

Doordat deze synthetische ingrediënt ervoor zorgt dat de producten goed schuimen lijkt het alsof de producten ook effectief reinigen. Sodium lauryl sulfate (SLS) is een agressieve reiniger die gebruikt wordt in kuisproducten alsook in producten om pesticiden te bestrijden. Dit is niet het ingrediënt die je op je huid wilt smeren of laat staan voor je dagelijkse mondhygiëne wilt gebruiken.

Dat Sodium Lauryl Sulfate (SLS) huidirritaties veroorzaakt is een feit. Het verwijdert niet alleen vuil, maar tast ook de bovenste beschermlaag van de huid aan. Hierdoor droogt de huid uit en raakt het snel geïrriteerd. In sommige gevallen kan het zelfs tot chronische overgevoeligheid van de huid leiden. Sodium Lauryl Sulfate veroorzaakt verstoring in hormonale stelsel. Het gebruik van shampoos of haarproducten met SLS kan de reden zijn van haaruitval

Aften en slechte adem door Sodium Lauryl Sulfate

Tandpasta’s die Sodium Lauryl sulfate bevatten, zelfs in kleine hoeveelheden zijn schadelijk. Aangezien het een agressieve reiniger is, tast het de mondholte aan. Hierdoor ontstaan aften (wondjes) in de mondholte. Het droogt op lange termijn de mondholte uit met slechte adem tot gevolg.

De aanwezigheid van Sodium Lauryl Sulfate in mondhygiëne producten is schadelijker dan in andere verzorgingsproducten zoals shampoos, huidcrèmes en zeep. Daarom is er een wettelijk maximale toegelaten hoeveelheid SLS bepaald van 0,5%-2% voor tandpasta’s.

Spijtig genoeg zijn de bovenvermelde synthetische ingrediënten niet de enige schadelijke ingrediënten die de meeste tandpasta’s bevatten. Het conventionele tandpasta is een ware chemische cocktail. Het bevat naast deze drie klassieke boosdoeners nog tal andere voor de mondhygiëne onnodige chemische stoffen. Het bevat onder andere synthetische kleur- en geurstoffen, synthetische conserveermiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Om de onaangename smaak en geur te maskeren alsook om te zorgen dat het product niet vervalt.

Natuurlijke remedie voor onaangename geur is natuurlijke mondwater voor slechte adem. Het is zuiver natuurlijk. Conventioneel mondwaters met synthetische ingrediënten maskeren slechte adem voor korte perioden. Natuurlijke mondwater pakt de oorzaak van slechte adem aan. Homeopathische tandpasta op basis van natuurlijke ingrediënten is geschikt voor personen met tanderosie en gevoelige tandvlees. Het herstelt en beschermt de tanden effectief.

Overbodig veel persoonlijke hygiëne producten

Onze dagelijkse verzorging en persoonlijke hygiëne producten worden geproduceerd voor massaconsumptie. Het hoofddoel is niet de bevordering van de gezondheid in tegendeel, er wordt enkel rekening gehouden met wettelijke verplichtingen wat betreft maximaal toegelaten schadelijke ingrediënten.

De ingrediënten bestaan uit chemische bijproducten en zelfs chemische afval. Deze stoffen dienen als een goedkoop vulmiddel om het productieproces zo goedkoop mogelijk te houden. Ongeacht de gevolgen voor onze gezondheid of het milieu. Tal van producten voor lichaamsverzorging en hygiëne zijn overbodig.

Zo is het beter om helemaal geen douchegel te gebruiken dan een chemische douchegel die de huid uitdroogt en de natuurlijke beschermlaag van onze huid aantast.
Het is gezonder om geen tandpasta te gebruiken bij het poetsen van de tanden dan de conventionele tandpasta met schadelijke ingrediënten.

Bronnen:

 • www.ninefornews.nl/harvard-universiteit-fluoride-verlaagt-iq/
 • https://www.nap.edu/read/11571/chapter/9#222

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Elvira

  Dit artikel zal ik zeker in mijn achterhoofd houden! Vanaf nu wil alleen natuurlijke tandpasta!

 2. Anouk

  Top artikel. Daarom maak ik mijn tandpasta zelf. Eerste gebruikte ik soda, nu overgestapt naar groene klei  tandpasta, zal ook witte klei tandpasta proberen maken.

 3. Cadi

  Mooie blog met veel feiten en onderzoeken. Ik ben veel te weten gekomen over de ingrediënten die in tandpasta’s zitten die ik gebruik. Ik zal binnenkort verandering in brengen en volledig overstappen naar vegan natuurlijke tandpasta’s. Sinds enkele maanden vervang ik elke keer iets uit mijn dagelijkse hygiëne producten met een natuurlijke alternatief. Op mijn to do lijst staat alvast natuurlijke tandpasta zonder fluoride kopen genoteerd. Wat wel al gebruik zijn de natuurlijke shampoos zonder SLS en sulfaten.

 4. Maria

  Hoe schadelijk is fluoride voor ons lichaam? Als het zo gevaarlijk zou zijn waarom zit er fluoride in drinkwater? Ik begrijp uw standpunt, maar mensen gebruiken al zolang tandpasta’s met chemische ingrediënten en er is toch niets gebeurt tot hiertoe. Ik begrijp de plotse onbezorgdheid om chemische stoffen in hygiëne producten en cosmetica echt niet. Mijn oma gebruikt vaseline en Nivea crème als haar favoriete beauty product en ze is perfect gezond. Fluoride tast hersenen aan vind ik ook een zotte uitspraak. Ik poets elke dag minstens vier keer per dag mijn tanden met Colgate tandpasta en voel me prima.

 5. Amanda

  Ik lees op internet veel artikelen en blogs. Sommige beweren dat fluoride niet schadelijk is omdat het niet in grote hoeveelheden wordt toegevoegd. Ik heb elders gelezen dat de hoeveelheid die de tandpasta bevat niet giftig is. Fluoride is afkomstig van giftige stof fluor. Als tandpasta, maar een beetje fluoride bevat vind ik niet erg maar als ik twee keer per dag mijn tanden poets voor 30 jaar dan is het wel heel veel fluoride ineens. Ik gebruik al twee jaar geen tandpasta’s met fluoride. Mijn kinderen poetsen hun alleen maar tandpasta’s die geen fluoride en gelijke stoffen bevatten. Dit doe ik omdat de voordelen van fluoride amper bewezen zijn. Mijn tanden zijn in perfecte staat en heb geen gaatjes en ik gebruik geen tandpasta met fluoride.

Geef een reactie