17 voordelen van groene klei

Alvorens de zeventien voordelen van groene klei te bespreken zal ik kort dit natuurlijk wondermiddel introduceren. In de natuur komen veel verschillende kleisoorten voor, beginnend van witte klei tot rode, gele, roze klei en meer.

Elk hebben ze hun eigen samenstelling en unieke heilzame eigenschappen. De klei is zuiver natuurlijk en onbewerkt. In dit artikel zullen we ons verdiepen in de eigenschappen en werking van groene kleisoort.

Argital-Argiletz-groene-klei-voordelen

Wat zijn de voordelen van groene klei?

De voordelen van groene klei zijn de regulering van de talgproductie van de hoofdhuid en het ontgiften van de hoofdhuid van de schimmels en bacteriën. Ander belangrijk voordeel van groene klei is het verwijderen van gifstoffen en schadelijke bacteriën in de bloedbaan via de poriën en zweetklieren uit het lichaam. De sterk absorberende kracht van groene klei reinigt de mond van schadelijke bacteriën en vuiligheid.

Argital Groene Klei van Mariene oorsprong

Wat is groene klei?

Groene klei is een mineraalrijke substantie gevormd door de natuur, tussen zeven en zestien miljoen jaar geleden. Het is ontstaan in een periode waarin de aarde erg rijk was aan vitale krachten. Deze krachten werden bewaard en opgeslagen in groene klei. Zijn unieke gezondheidsvoordelen en pijnstillende werking heeft de klei te danken aan de hoge gezonde mineraalgehalte.

Het reinigt het lichaam van schadelijke stoffen, versterkt het immuunsysteem en bevordert het genezingsproces van de blessures en verwondingen. Dit is maar een deel van de positieve eigenschappen van de groene klei voor de mens.

Belangrijk middel bij bestrijding van radiatie

Omdat de klei een sterk absorberend vermogen heeft, kan het zelfs de schadelijke stoffen uit het milieu verwijderen door ze te absorberen.
Een voorbeeld van de toepassing van Bentoniet klei voor het reinigen van het milieu, is na de nucleair ramp in Chernobyl.

In Oekraïne hebben ze heel grote hoeveelheden Bentoniet klei gebruikt om de radioactieve straling in die gebieden te bestrijden. Daarnaast kregen brandweerlui en de lokale bevolking groene klei toegediend om zo hun lichaam te ontgiften van de radiatie en zware metalen.

Bentoniet gezondheid groene klei

Wat is de samenstelling van groene klei?

De samenstelling van groene klei heeft is een krachtige combinatie van mineralen, enzymen en spoorelementen. De verschillende soorten kleien kunnen licht verschillen van elkaar in hun samenstelling. De volgende elementen bevat de groene klei van Argital uit Sicilië. De groene klei uit Zuiden van Italië heeft een marinier afkomst. Miljoenen jaren geleden was het de bodem van een middellandse oceaan.

 • Elementen van groene klei
 • Aluminium
 • ijzer
 • silicium
 • calcium
 • magnesium
 • natrium
 • kalium

Voordelen van groene klei voor de huid

 1. Groene klei vertraagt huidveroudering
  Ons huid is dagelijks blootgesteld aan vrije radicalen. Wist je dat 80% van zichtbare huidveroudering wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, slaaptekort, stress, alcohol en sigaretten?
  Hieruit kunnen we concluderen dat we grotendeels zelf bepalen hoe onze huid eruit ziet. Groene klei is niet enkel reinigend maar is ook rijk aan mineralen die de huid voeden. Dankzij zijn mineraalrijke samenstelling stimuleert het de bloedcirculatie en bevordert zo de celvernieuwing van de huid.
 2. Effectieve oplossing tegen vette huid
  Oorzaak van vette huid is vaak de overtollige talgproductie door de talgklieren. De huid produceert talg om zich te beschermen tegen de negatieve invloeden van buitenaf. Wanneer de talgproductie niet in evenwicht is met de dagelijkse verbruikte talg, ontstaat er een zichtbare vetlaag op de huid. Nadelen van een vette huid zijn onder andere dat het gevoeliger is voor ontstekingen en voor de vorming van acne. Het regelmatig aanbrengen van een biologisch groene kleimasker op het gezicht vermindert de vette huid. Dit doet de groene klei door de overtollige talgvorming te verminderen en de werking van de talgklieren te normaliseren. Dit gebeurt zonder de huid uit te drogen. Het is belangrijk om de huid niet uit te drogen omdat de huid dan juist meer talg gaat produceren om zich te beschermen.
 3. Helpt Groene klei tegen acne? Acne is het gevolg van verstopte en ontstoken poriën. De groene klei heeft een detoxerende werking. Het behandelt de verstopte poriën en heeft een ontstekingsremmende functie. Gezien groene klei ook de talgproductie reguleert, voorkomt het de verstopte en ontstoken poriën. Acne is meer dan iets oppervlakkigs, het is een aandoening die vaak het gevolg is van een interne disbalans. Een aantal factoren hebben invloed hierop. Het kan een disbalans zijn, ontstaan door hormoonschommeling, stress, slechte voeding of door externe omgevingsfactoren. Het is belangrijk om niet enkel de acne oppervlakkig te behandelen maar ook om de oorzaak aan te pakken. Een gezondere eetpatroon, dagelijkse beweging en voldoende ontspannen helpt goed vooruit. Dit gebeurt zonder de natuurlijke beschermlaag van de huid aan te tasten.
 4. Huidreiniger voor de overgevoelige huid
  Groene klei is een effectieve reiniger voor de gevoelige huid. Dankzij zijn milde structuur zorgt het voor een diepe reiniging van de huid zonde het uit te drogen. Groene klei wordt ter vervanging van reinigende zeep gebruikt bij personen met een allergische reactie op huidreinigers en zeep. Zelden kan een zuiver natuurlijke groene klei poeder allergische reacties of huidirritaties veroorzaken. Het is geschikt zelfs voor de meest gevoelige huid.
 5. Verlicht wallen onder de ogen en donkere kringen rondom de ogen
  Wallen onder de ogen en donkere kringen rondom de ogen hebben diverse oorzaken. Het kan zowel een interne als een externe oorzaak hebben. Te weinig slaap, stress en slechte eetgewoontes zijn enkele voorbeelden hiervan. Groene klei oogmasker is een populair middel om de oogwallen en donkere kringen rondom de ogen te verminderen. Het natuurlijke oogmasker absorbeert de opgehoopte toxische stoffen onder de huid en bevordert de bloedcirculatie.
 6. Positief effect bij het verminderen van cellulite of sinaasappelhuid
  Cellulite of sinaasappelhuid is wat oneven bobbelige structuur in de huid veroorzaakt door onderhuidse bindweefselstructuur die tegen de huidoppervlakte aandrukt. Cellulite is geen ziekte, het is volkomen onschuldig en heeft daarom niets te maken met plaatselijke ontstekingsziekte van de huid cellulitis. 90% van alle zowel slanke of volslanke vrouwen heeft cellulite. De oorzaken van sinaasappelhuid kunnen erfelijk zijn. Maar slechte voeding, weinig beweging, roken, veroudering, hormonale disbalans, stress of teveel belasting voor de lever kan ook cellulite uitlokken. Ook gebruik van anticonceptiepillen kan sinaasappelhuid veroorzaken.

  Door een gezonde eetpatroon en dagelijkse beweging kun je je cellulite al voor een bepaald deel reduceren. Dit hangt natuurlijk af van de oorzaak per persoon. Groene klei absorbeert onzuiverheden en vet. Daarnaast stimuleert het de bloed-en lymfecirculatie. Door deze eigenschappen is deze natuurlijke kleisoort een natuurlijk middel om cellulite en onderhuidse vetophopingen te verminderen en de huid gladder te maken.

  Gunstige werking van groene klei op haar en hoofdhuid

 7. Natuurlijke remedie tegen roos, haarschilfers en jeukende hoofdhuid
  Haarschilfers zijn dode huidcellen die loslaten wanneer de nieuwe haarcellen gevormd worden. Bij personen die last hebben van roos vernieuwen de hoofd huidcellen zich twee keer zo snel als normaal. Als gevolg zijn er twee keer zoveel oude huidcellen die loslaten. Waarom de ene persoon meer last heeft van haarschilfers dan de andere is nog steeds onbekend. Het kan een erfelijke factor zijn en of in grote mate aanwezigheid van een bepaalde soort gist.
  Vaak hebben personen met vette hoofdhuid last van haarroos. Dit komt door de overmatige talgproductie door de talgklieren. Groene klei reguleert de talgproductie van hoofdhuid. Het ontgift de hoofdhuid van schimmels en bacteriën zonder de hoofdhuid te schaden.
 8. Groene klei behandelt vette haar
  Groene klei is een effectieve regulator van olie en talg, geproduceerd door de hoofdhuid. Het absorbeert de overmatige olie van de hoofdhuid, zorgt dat de talgklieren evenwichtig talg produceren. Daarnaast verlicht groene klei jeuk dankzij zijn neutraliserende werking bij schadelijke bacteriën. Vet haar is het resultaat van overtollige talg en olie. De hoofdhuid produceert overmatig talg waardoor een vetlaag op de hoofdhuid ontstaat. Dit heeft gevolgen zoals een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Daarnaast maakt het, de hoofdhuid gevoelig voor schimmels en haarschilfers.
 9. Voor sterker en volumineuzer haar
  Groene klei is rijk aan mineralen, spoorelementen en enzymen zoals calcium, magnesium, ijzer, silicium,.. Dankzij zijn rijke samenstelling voedt de groene klei het haar. Broos en dof haar zijn vaak het resultaat van blootstelling aan schadelijke invloeden van buitenaf. Shampoos en styling producten die siliconen en sulfaten bevatten zijn erg schadelijk voor het haar en de hoofdhuid. De siliconen vormen een laag rond het haar waardoor de haren niet kunnen ademen. Ze verstikken het haar en dit maakt de haren zwaar en futloos. Wanneer de groene klei in contact komt met het haar en de hoofdhuid neemt het die siliconen en vrije radicalen van het haar en de hoofdhuid op. Dit zorgt dat het haar terug gezond uitziet en volumineuzer wordt.
  Tanden poetsen met groene klei?
 10. Natuurlijk herstel van cariës
  Cariës of tandbederf ontstaat als gevolg de-mineralisatie van de tandweefsel. Dit gebeurt door de bacteriën in de tandplak die suikers omzetten tot zuur. Het tast de tanden aan en zorgt voor afbraak ervan. Groene klei bevat een hoog gehalte aan mineralen. Bij het poetsen van de tanden met groene klei komen de tanden in contact met waardevolle mineralen. Zo zorgt groene klei poeder voor het re-mineralisatie van de tanden. Dit draagt bij tot een natuurlijk herstel van de tanden. Argital tandpasta’s zijn biologische tandpasta’s op basis van groene klei. Bij deze tandpasta’s zijn geen schuurmiddelen gebruikt omdat groene klei een zeer reinigende werking heeft zonder de tanden te beschadigen. Daarnaast heeft groene klei belangrijke eigenschappen zoals hierboven geschreven.
 11. Vermindert slechte adem
  Last hebben van slechte adem kan als zeer vervelend ervaren worden. Conventionele tandpasta’s en mondwaters met synthetische ingrediënten maskeren enkel het probleem en hebben op lange termijn een negatieve invloed op de mondhygiëne. In dit geval moet de oorzaak van slechte adem aangepakt worden. Slecht ruikende adem ontstaat door achterblijvende bacteriën op de achterkant van de tong, rond de tanden of door een tandvleesontsteking. Groene klei pakt de oorzaak van slechte adem aan. De sterk absorberende kracht van groene klei reinigt de mond van schadelijke bacteriën en vuiligheid. Dit helpt niet enkel om de slechte adem te voorkomen maar ook om de tandvleesontsteking.
 12. Is groene klei pijnstillend? Verlicht spier-en gewrichtspijn
  Ja Bij rugpijn, spierpijn en gewrichtspijn worden kompressen gemaakt van groene klei, vervolgens worden deze op de pijnlijke plaatsen opgelegd. Groene klei heeft naast re-mineraliserende, ontgiftende eigenschappen ook herstellende en pijnstillende eigenschappen. Groene leem behandeling wordt toegepast in spa’s en massage centrums voor het  herstel van spier-en gewrichtspijn, rugpijn en andere kwalen.
 13. Eerste hulp bij verwondingen
  Van oudsher wordt groene klei gebruik als eerste hulp bij snijwonden, insectbeten en schaafwonden. Groene klei wordt gemengd met water en wordt rechtstreeks op het getroffen gebied aangebracht. Omdat groene klei de infecties verwijdert door te verhinderen dat bacteriën zich verder gaan verspreiden, versnelt het de genezing van de snijwonden.
 14. Groene klei poeder voor inwendig gebruik Detox kuur met groene klei poeder Geventileerde fijne Groene klei poeder wordt al eeuwen, wereldwijd gebruikt voor het ontgiften van het lichaam. Niet elke groene klei poeder is geschikt hiervoor. Voor oraal gebruik gaat het om heel fijne geventileerde groene klei poeder die hiervoor bestemd is. Groene klei poeder is negatief geladen. De gifstoffen, chemicaliën en zware metaal deeltjes in ons lichaam zijn positief geladen. Groene klei poeder bindt gifstoffen en afval die onze lichaamscellen uitscheidt en voert deze af.
  Het bevordert de orgaanfunctie door de overbelasting van gifstoffen te verminderen die door de nieren, lever en het lymfestelsel worden gefilterd.

  Andere toepassingen van groene leem

 15. Groene klei tegen schimmel
  Groene klei verwijdert gifstoffen en schadelijke bacteriën in de bloedbaan via de poriën en zweetklieren uit het lichaam. Dankzij zijn schimmelwerende functie is het geschikt bij het behandelen van voetschimmel. Twee keer per week een groene klei voetbad helpt de onaangename geuren van zweetvoeten te verminderen.
 16. Groene klei vermindert luieruitslag.
  Luieruitslag is een ontsteking van de huid, meestal op de billetjes van de baby. Dit kan gebeuren door langdurige blootstelling aan ontlasting en urine. Verzorgingsproducten met synthetische, irriterende ingrediënten veroorzaken luieruitslag. Groene klei is een 100% natuurlijke remedie die geschikt is voor heel gevoelige en hypoallergene huid. De klei poeder wordt vermengd met water tot dat het een pasta-achtige consistentie verkrijgt. Dan wordt het op de plaats van uitslag opgebracht.
 17. Groene klei voor paarden, honden en andere dieren
  De heilzame kracht van groene leem en nadere soorten leem heeft de mensheid ontdekt dankzij de dieren die daarmee hun verwondingen behandelden. De boeren merkten op dat de gewonde dieren zich in bepaalde plaatsen in de modder wentelden en daardoor sneller herstelden. De dag van vandaag wordt leem gebruikt bij paarden die blessures aan de onderbenen hebben opgelopen. Groene klei pasta helpt paarden die last hebben van dikke benen. Deze conditie komt voor doordat er vochtophoping ontstaat wanneer er meer vocht wordt aangevoerd dan afgevoerd. Groene klei helpt die opgehoopte vocht te onttrekken.

Waarschuwing:
– Bij het maken van groene kleimasker vermijd het gebruik van metalen objecten zoals een metalen lepel. Omdat groene klei metalen bindt, kan het bij blootstelling aan metalen voorwerpen deels zijn effectiviteit verliezen.
– Omdat groene klei een sterk absorberend vermogen heeft kan het de werking van medicatie verminderen. Het is belangrijk om groene klei inwendig te gebruiken minstens een uur voor of een uur na het innemen van de medicatie.

– Lees goed de instructies van de fabrikant alvorens te beginnen met groene klei drinkkuur. Er zijn verschillende kleisoorten. Niet elke soort is geschikt voor het inwendig gebruik. Argital foodgrade zongedroogde groene klei poeder is geschikt voor inwendig gebruik.
– Na het aanbrengen van groene kleimasker spoel het uit in lavabo of douche. Het hergebruiken van groene kleimasker die je eerder op u huid hebt gebruikt is niet goed. Omdat het alle schadelijke stoffen en vrije radicalen heeft geabsorbeerd.
– Bij het aanschaffen van een klaargemaakte groene klei masker moet men goed de ingrediëntenlijst bestuderen. Conventioneel gefabriceerde groene klei masker met synthetische ingrediënten, parabenen, siliconen of sulfaten kunnen een negatieve invloed hebben op de huid.

– Voor u begint met inwendig gebruik van groene klei poeder of met een groene klei detox kuur mag u contact opnemen met uw huisarts voor extra informatie of advies.


Tips
Het klaarmaken van groene kleimasker kan eenvoudig met water. Echter kan het een goed resultaat leveren als men er paar druppels bepaalde essentiële oliën bij toevoegt. Welke soort essentiële oliën je hiervoor gebruikt hangt af van het doel van het groene klei masker.
– Zongedroogde groene klei poeder is krachtiger dan de niet zongedroogde. Reden hiervoor is dat wanneer de groene klei poeder in de zon gedroogd wordt het zijn energie opneemt om de effectiviteit van de werkzame stoffen te versterken.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126108/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cari%C3%ABs

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Karine

  Zeer interessant. Ik herbegin er binnenkort weer aan, inwendig dan op vlag manier: ´s avonds met een houten lepeltje groen of witte klei in een glas, overgieten met water en laten staan zonder roeren. De daaropvolgende ochtend roeren met houten lepeltje en opdrinken, dit voor maximum 3 weken, groetjes, Karine

 2. PETER

  groene klei heeft mij geholpen vanaf ik het leerde kennen in 2001.Ikzelf heb vooral baat gehad om het inwendig te gebruiken.Opvallend is dat er weinig vermelding gemaakt wordt van de geneeskrachtige werking die deze klei doet .De waarheid is dat de kracht die deze klei door inwendig gebruik kan bereiken een hele industrie verontrust.

 3. Denutte Lieve

  Geachte,
  Er is geen enkele mededeling als we groene klei inwendig gebruik, voor constipatie.
  De raad was als we een inwendige kuur starten moesten we denken aan vitamine c om ook in te nemen,voor betere stoelgang.
  Groeten

 4. Nico

  Alles wat niet van Big Pharma komt wordt systematisch weggepest. Alle zogenaamde vereningingen tegen kwakzalverij worden ondersteund door Big Pharma om antireclame te maken tegen wat voor zachte methoden dan ook. Ook de overheid doet vrolijk mee om curatief te bevoordelen t.o.v. preventief! Om de kosten van gezondheidszorg acceptabel te houden lijkt mij het opleiden van preventie artsen ( echte artsen met de focus op preventie) een te bewandelen weg.

 5. joke

  waar zijn de antwoorden dan te lezen svp?

 6. joke v schooten schoof

  nergens is te vinden hoe lang je een glas klei mag drinken.
  Het enige wat ik dan lees 3 weken achterelkaar een glas en dan stoppen.
  Maar voor hoe lang dan een week 2 weken
  heel onduidelijk wat dat betreft.

  gr joke

 7. Deslypere Annie

  Hoelang mag je dat drinken?

 8. Yekaterina

  Veel nuttige en interessante informatie over groene klei. Mijn bestelling is goed geleverd, dank u wel! Ik heb het gekocht voor een ontgiftingskuur. Hoe lang mag je groene klei drinken? Mag een ontgiftingskuur met groene klei twee weken duren?

 9. Martha

  Heel goede uitleg, dank u wel voor de informatie.

 10. Angela

  Super leuke blogpost, bedankt voor het delen!

 11. Geert Vinckx

  Ja ik ben al 20 jaar bezig met groene klei ik voel me er goed bij 1a 2keer per jaar doe ik een kuur en of ik ziek ben neem ik klei

 12. Schramme

  Mag groene klei gebruikt worden op open wonden

 13. Nadia

  Hoelang moet je zo’n kuur nemen? Voor inwendig gebruik bedoel ik dan

 14. Odette

  Welke groene klei poeder is geschikt voor inname?

 15. Birgit

  Goed artikel over groene klei en toepassingen, zeer handig. Ik ben al jarenlang een trouwe gebruiker van groene klei poeder van argital! Top kwaliteit

 16. Natalie

  Ik maak mijn eigen scrub en experimenteer graag met verschillende ingrediënten. Zo heb al koffie scrub gemaakt, natuurlijke scrub met biologische bruine suiker,… Meestal gebruik ik de zelfgemaakte scrubs voor mijn lichaam. Op het gezicht durf ik het niet te gebruiken, omdat het te hard gaat zijn voor mijn huid. Ik heb een droog huidtype. Ik heb een zachte scrub gemaakt voor mijn gezicht met groene klei poeder, amandelolie en essentiële lavendelolie. Het viel heel goed mee. Ik had geen droge huid of rode plekken na het gebruik.

 17. Ayda Chadia

  Welke groene klei poeder of andere kleisoort is meest geschikt voor baby’s? Bij het baden van mijn baby wil ik groene klei poeder toevoegen in het bad maar ik weet niet of het geschikt is voor baby’s van acht maanden? Mijn buurvrouw heeft zelfs talkpoeder vervangen door Kaolin klei poeder voor haar baby. Ze zei dat haar dochter sindsdien geen last meer heeft gehad van luieruitslag.

 18. Giulietta

  Witte klei voor inwendig gebruik is ook heel gezond voor de maag en huid. Er is weinig geschreven op het internet over de witte klei poeder, vind ik echt spijtig. De groene klei is waarschijnlijk ook goed, maar zelf heb ik het nooit gebruikt. Witte klei drinken tegen maagzuur helpt me bijna onmiddellijk. Ik denk dat het leuk zou zijn om ook de voordelen van witte klei te bespreken in de toekomst. groetjes

 19. Hanne De Pauw

  Is de actieve groene kleipoeder van Argital dat u zelf verkoopt, geschikt voor detox of voor het ontgiften van het lichaam? Ik lees in dit artikel over het inwendig gebruik van groene kleipoeder, maar in de productbeschrijving van argital groene kleipoeder of hier in de blog staat er niks over geschreven over welke groene kleipoeder dat u het heeft, hoe het precies ingenomen wordt en/of actieve groene kleipoeder van Argital geschikt is voor het inwendig gebruik. Misschien kunt u wat meer duidelijkheid hierover verschaffen?

 20. Carla postma

  Welke klei gebruikt men voor resistente bacterie,van inheemse volkeren ?

 21. Fabricia

  Groene klei poeder is niet dezelfde als groene leem als ik me niet vergis. Groene leem is nat en ziet er eerder als modder uit, terwijl groene klei poeder, echt gewoon poeder is. Zijn er verschillen tussen beide soorten? Ik en mijn man zijn op vakantie geweest in zuiden van Italië. Veel hotels bieden groene klei spa voor reiniging van het lichaam en geest. We hebben toen ook groene klei chocolade mogen proeven. Het was heel lekker. Sinds onze vakantie ben ik erg geïnteresseerd in groene klei. Ik doe groene klei drinkkuur en na het voorbereiden van water en klei poeder, drink ik het op, maar de groene klei poeder blijft op de bodem. In de tekst lees, is dat het daarna niet mag gebruikt worden voor iets anders, omdat het vol geabsorbeerde gifstoffen zit. Ik vind het verspilling om de overgebleven poeder weg te gooien. Kan die poeder nog hergebruikt worden voor bv. Groene klei haarmasker of groene klei voetbad?

 22. Victor

  De gezondheidsvoordelen van groene klei zijn ontelbaar. Wel leuk dat je zo de belangrijkste voordelen opsomt. Ik gebruik het zelf voor brandend maagzuur en het helpt onmiddellijk en beter dan middelen uit apotheek of soda.

 23. Imane

  Eigenlijk heeft groene klei poeder meer dan 17 voordelen. Ik merk dat er paar belangrijke punten/ voordelen van groene klei missen hier. Groene klei drinkkuur is regelmatig toegepast om constipatie klachten te behandelen. Op internet kom je beweringen tegen dat groene leem drinkkuur constipatie veroorzaakt maar dit is niet waar. Vrouwen met zware pms en menstruatie klachten kunnen deze verlichten door een tijdelijke groene klei detox.

 24. G.

  Heel goede uitleg over groene klei. Dank u wel. Ben ook een grote fan van Argital en van Italiaanse groene klei in het algemeen.

Geef een reactie