Sodium benzoate of Natriumbenzoaat

  • Post category:S

Andere namen: Natriumbenzoaat, E211

Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur, die in nature voorkomt in fruit, bessen, appels, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten en thee. Het E-nummer is E211 en de NCI-naam is Sodium benzoate. Het is een derivaat van natuurlijke stoffen maar kan ook synthetisch nagemaakt worden. Het wordt vooral gebruikt als conserveermiddel dat de groei van gisten, schimmels en bacteriën tegengaat.

Het is een allergeen waardoor het uitzonderlijk en alleen bij mensen met een heel gevoelige huid contactdermatitis kan veroorzaken.

Gebruik van Natriumbenzoaat in cosmetische verzorgingsproducten

Natriumbenzoaat wordt gebruikt als conserveermiddel in voedingsindustrie net als in natuurlijke cosmetica. Het is een de goedkoopste bewaarmiddelen. Het heeft antimicrobiële effecten, voorkomt groei van bacteriën, schimmels en gisten in een zure omgeving. Maar elimineert ze niet. Het is gevoelig voor de pH-waarde van de omgeving waarin het zich bevindt. Natriumbenzoaat wordt gebruikt in huid crèmes, lotions en haarverzorgingsproducten.