Butyrospermum Parkii Boter

  • Post Category:B

Andere namen: Vitellaria paradoxa, Vitellaria nilotica, Butyrospermum parkii, Shea boter, Afrikaanse boterboom, karitéboterboom.

Butyrospermum Parkii Butter of Shea boter is een boterachtig plantaardig vet. Het wordt gewonnen uit de noten van de Shea Boom. Deze boom is 10 – 15 m groot en groeit in Centraal Afrika. Pas vanaf 15de jaar begint Shea Boomvruchten te geven. De groene pruimvormige vruchten bestaan voor de helft uit olieachtige zaden. Uit deze olierijke zaden wordt dan Sheaboter gewonnen.

Toepassing

Sheaboter bevat onder andere verzadigde en onverzadigde vetzuren, vitamine E, provitamine A en allantoïne. Het heeft diverse positieve eigenschappen voor de huid en wordt vanouds gebruikt voor de huidverzorging, bij spieren gewrichtspijn en vooral voor de verzorging van de baby. Shea boter heeft voedende, verzachtende, hydraterende en kalmerende eigenschappen. Het is bijzonder huidvriendelijk en wordt daarom vaak verwerkt in verzorgingsproducten voor babies en voor mensen met gevoelige huid. Dankzij zijn vitamine E-rijke samenstelling beschermt het de huid tegen de uitdroging en schadelijke invloeden van buitenaf. Het versterkt de natuurlijke barrièrefunctie van de huid.

Sheaboter heeft natuurlijke beschermende factor SPF 4-6. Hoewel Sheaboter een dichte en vette consistentie heeft, wordt het snel geabsorbeerd in de huid.

Natuurlijke verzorgingsproducten met Shea boter zijn uiterst geschikt voor het genezen en behandelen van beschadigde huid veroorzaakt door brandwonden of andere huidaandoeningen.