Calcium Carbonate of Calciumcarbonaat

Calcium carbonate oftewel het calciumcarbonaat is het koolzure zout van calcium. Het lost niet op in water maar wel in het zuur. In de natuur komt het veel voor als het mineraal calciet, of aragoniet en verder ook als het hoofdbestanddeel van kalksteen en marmer. De schaal van eieren van vogels, de schelp van slakken, schelpdieren bestaan grotendeels uit calciumcarbonaat. Daarnaast is het ook een versterkend mineraal in de schalen van kreeften, andere schaaldieren en insecten.

Toepassing van Calcium Carbonate in de producten voor mondhygiëne

Calcium Carbonate wordt vaak gebruikt in tandpasta als een soort polijstmiddel of schuurmiddel voor tanden, omdat het de tandplak verwijdert zonder de tanden te beschadigen. Biobey biedt diverse natuurlijke tandpasta’s met dit ingrediënt in de samenstelling, bijvoorbeeld

Natuurlijke salie tandpasta zonder fluoride voorkomt tandplak, cariës, versterkt het tandglazuur en biedt bescherming tegen paradentose.

Biologische munt tandpasta op basis van groene klei zorgt voor een frisse adem en beschermt tegen gaatjes.

Homeopathische tandpasta Omeobital wordt ingezet voor de behandeling van tandsteen, aften, bloedende tandvlees en tandbederf. Natuurlijke tandpasta Omeobital is geschikt voor mensen met tanderosie.

Het gebruik van Calcium carbonate in voeding en geneeskunde

Het wordt ook gebruikt als een voedingssupplement bij een te kort aan calcium en botontkalking. Het calciumcarbonaat neutraliseert het maagzuur. In voedingsindustrie wordt het calciumcarbonaat of E170 aangewend als anti-klontermiddel voor zout, stabilisator voor ingeblikte fruit, verdikkingsmiddel en ook als vulstof in bepaalde soorten kauwgom.

Is calciumcarbonaat veilig voor de gezondheid?

Calciumcarbonaat is, voor zover bekend, niet schadelijk voor de gezondheid en dus is een veilig middel.

  • Berichtcategorie:C