Paraffin of Paraffinum Liquidum in luxe cosmetica

Andere namen:medicinale vaseline, Paraffine, witte vaseline, Petrolatum, minerale olie Paraffinum liquidum ook wel minerale olie genoemd wordt vaak verkregen als hoog kokend destillaat van aardolie. De ruwe olie uit de aarde wordt eerst gezuiverd voor het gebruikt kan worden. Dat wordt raffinage genoemd. De minerale oliën die toegepast worden in farmaceutische bereidingen en de minerale oliën voor het huishoudelijk gebruik en auto’s verschillen in kwaliteit.

Het paraffinum is niet oplosbaar in water maar wel in alcohol. Witte, farmaceutische minerale olie is geurloos en wordt in geneesmiddelen voor mensen, dieren en in cosmeticaproducten gebruikt. De industriële minerale oliën worden toegepast in motorindustrie, bouw en auto-industrie.

Duur is niet altijd beter – luxe cosmetica met paraffin

Paraffin wordt heel vaak in conventionele huidverzorgingsproducten gebruikt maar het is niet goed voor de huid. Zelfs de meest luxueuze conventionele cosmeticamerken gebruiken spotgoedkope minerale oliën zoals paraffin, petrolatum (vaseline) als de hoofdingrediënt van crèmes lotions en serums. Juist om die reden kiezen veel vrouwen tegenwoordig voor natuurlijke gelaatsverzorging. Het staat bijna altijd aan het begin van de INCI lijst. INCI lijst is zo opgebouwd dat component met grootste aandeel in de samenstelling aan het begin van de INCI lijst moeten staan.

Daarom is het belangrijk om INCI lijst na te kijken voor je een product koopt, het kan goed zijn dat je tientallen euro’s betaalt voor vaseline.

Gebruik van Paraffin in cosmetica

Minerale olie wordt in verzorgingsproducten zoals crèmes, babyverzorging, lipbalsem en zalven gebruik als een oplosmiddel voor andere stoffen. Het verzacht de huid en wordt vaak in huid-, en lichaamsverzorgingsproducten toegevoegd. Paraffin is niet goed voor de huid omdat het een verstikkende laag legt rond de huid. Het verstopt de poriën en verstoort de natuurlijke vet- en vocht barrière van de huid.

Deze laag zorgt ervoor dat de huid niet goed kan ventileren waardoor het afvalstoffen vasthoudt. Daarnaast voorkomt het opname van heilzame stoffen door de huid als vitaminen, mineralen en plantenextracten. Het zorgt voor uitdroging op lange termijn en versnelt het verouderingsproces van de huid.

Is paraffinum liquidum een toxisch ingrediënt?

Neen, zuivere geraffineerde minerale oliën vertonen geen toxiciteit voor mens of dier maar zijn problematisch voor ecosystemen en zijn helemaal niet goed voor je huid.

  • Berichtcategorie:P