panthenol

  • Post Category:P

Andere namen: D-panthenol Pro-Vitamin B5, Dexpanthenol

Wat is Panthenol?

Panthenol is een alcoholvorm van pantotheenzuur. Het ingrediënt is van nature te vinden in planten en is ook een vorm van vitamine B5. Panthenol heeft twee enantiomeren (D-panthenol en L- panthenol). In cellen wordt het omgezet tot pantotheenzuur, om deze reden wordt panthenol vaak als provitamine B5 aangeduid.

Kan Panthenol allergieën veroorzaken?

Panthenol is veilig voor de gezondheid en het is geen allergeen. Het is geschikt voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Panthenol kan enkel in heel hoge concentratie huidirritaties veroorzaken.

Gebruik in cosmetica

Panthenol is een ingrediënt in talrijke cosmeticaproducten en haarverzorging zoals huid crèmes, shampoos, haarconditioner, zalven en lotions. Het heeft een hydraterende werking en voorkomt dat de huid uitdroogt. Panthenol wordt gebruikt als een vocht inbrengende middel die goed inwerkt in de huid en daar omgezet wordt in pantotheenzuur, die in het menselijke lichaam van nature voorkomt. Op de huid zorgt panthenol ervoor dat het soepel en elastischer wordt waardoor het teken van veroudering op de huid vermindert. Daarnaast heeft het een kalmerende en antibacteriële werking. Het helpt tegen irritaties, jeuk, huiduitslag, acne. Panthenol versnelt het genezingsproces bij wonden en zonnebranden.