Parabenen

Parabenen zijn synthetische stoffen die in verzorgingsproducten, make-up en voeding als conserveermiddel worden gebruikt. Parabenen zijn niet oplosbaar in water maar wel in alcohol. Ze worden al 50 jaar in verzorgingsproducten toegevoegd.

Parabenen worden vaak toegevoegd aan conventionele cosmetische producten en make-up. Het zijn goedkope bewaarmiddelen, ze gaan de ontwikkeling van bacteriën of schimmels tegen in mascara’s of andere make-up. Ze komen vrij snel in je bloedbaan terecht. Sommige parabenen zijn hormoonverstoorders.

Parabenen in verzorgingsproducten

De meest gebruikte zijn ethylparaben, butylparaben, propylparaben, en methylparaben. Ze worden aangetroffen in verzorgingsproducten zoals parabenen in shampoos, haarconditioners, tandpasta’s, dagcrèmes, anti-aging crèmes, huidreinigers, bodymilk, bodylotions en douchegels. Parabenen worden gemakkelijk door de huid en lichaam opgenomen en blijven daar actief. Ze raken in het bloed, spijsverteringsstelsel en kunnen voor hormonale disbalans en onvruchtbaarheid zorgen. Verder kunnen ze astma, vermoeidheid, huid uitdroging, allergieën en irritaties veroorzaken.

Gevaren van parabenen

De gevaarlijke parabenen kunnen ernstig de gezondheid schaden. Verschillende studies hebben aangetoond dat ze kanker kunnen veroorzaken. Er is vooral een duidelijke verbinding tussen de gevaarlijke parabenen en borstkanker net als blaaskanker. Het gebruik van gebruik van parabenen bij zwangerschap of bij jonge kinderen is niet toegelaten (niet geschikt).

Vanaf 2014 is het gebruik van fenylparaben, pentylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben, propylpareben, benzylparaben en butylparaben verboden in EU. De toegestane maximale hoeveelheid in producten is verlaagd. Er zijn verschillende soorten Parabenen. Gezondheidsrisico verschilt per soort.

Parabenen in cosmetica: hormoonverstoorders

Parabenen in cosmetica en make-up is een heel vaak voorkomend verschijnsel. Het zijn heel goedkope conserveermiddelen die ervoor zorgen dat er zich geen bacteriën of schimmels in huid fondations, mascara’s of andere make-up ontwikkelen. De huid neemt 60% van wat er op de huid gesmeerd wordt op. Er zijn parabenen waarvan de eigenschappen lijken op het hormoon oestrogeen. Het lichaam neemt deze op. Deze parabenen kunnen vervolgens de hormoonbalans beïnvloeden.

Dit kan zelfs leiden tot problemen met vruchtbaarheid. Uit recente onderzoeken is geconcludeerd dat parabenen niet alleen bij vrouwen slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Doordat Parabenen een negatieve invloed hebben op werking van hormoonstelsel, kunnen ook mannen gezondheidsproblemen krijgen.

Het is aangeraden om zoveel mogelijk parabenen vrije shampoos, parabenen vrije huidverzorgingsproducten en cosmetica te gebruiken. Ook bij gebruik van voeding moet men goed opletten op de ingrediënten opgesomd op de verpakking van het product.

Biobey verkoopt geen producten die Parabenen bevatten.

  • Berichtcategorie:P