Polyglycerol polyricinoleate of E476

Andere namen: E476 Polyglycerol polyricinoleate of PGPR is een oppervlakteactieve stof of emulgator die in voedingsindustrie onder E-nummer E476 terug te vinden is. Het is een synthetisch vet gemaakt van met plantaardige ricinusolie. Het wordt gebruikt in cosmetica, farmaceutische bereidingen, en voedingsindustrie. Wij bieden enkel natuurlijke en biologische verzorgingsproducten aan en verkopen daarom geen producten met E476 of PGPR in de samenstelling.

Eigenschappen en functies PGPR

Polyglycerol polyricinoleate is gemaakt van glycerol en vetzuren (meestal castorolie). Polyglycerol polyricinoleate is een emulgator dit wil zeggen dat het helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gezien niet of moeilijk mengbaar zijn. Het verbetert de textuur van de crème en zorgt dat het gemakkelijker is aan te brengen op de huid of beter smeerbaar is.

Is Polyglycerol polyricinoleate een veilig ingrediënt voor de gezondheid?

In 2017 op vraag van Europese Commissie werd deze synthetische emulgator opnieuw geëvalueerd. Men onderzocht opnieuw of PGPR geschikt is als een voedingsadditief. Door gebrek aan voldoende relevante toxicologische studies op lange termijn werd een veiligheidsmarge van ADI (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 0-0,7 mg/kg lichaamsgewicht per dag toegepast. Hier kun je meer lezen over dit onderzoek en herevaluatie. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2017.4743.

Het betreft een herevaluatie van een voedingsadditief die sinds 1952 gebruikt wordt. Hieruit kunnen we afleiden dat niet alle synthetische voedingsadditieven voldoende getest zijn op lange termijn. Dus vermijd zoveel mogelijk de consumptie van ultra bewerkte voeding of voeding met synthetische additieven.

PGPR – Cosmetische toepassingen

Polyglycerol polyricinoleate verzacht, hydrateert en verzorgt de huid zonder de natuurlijke beschermende barrière van de huid te beschadigen. Het wordt gebruikt in huid crèmes tegen acne en uitslag. Extern gebruik van PGPR wordt in het algemeen als veilig beschouwd en veroorzaakt geen irritaties of allergische reacties.

  • Berichtcategorie:P