Propandiol (1-3 Propandiol)

  • Berichtcategorie:P

Andere namen: 1-2 propaandiol (propyleenglycol), 1-3 propaandiol

Propandiol is een organische synthetische verbinding en een veelvoorkomend ingrediënt in verzorgingsproducten zoals reinigers, lotions, shampoos, mascara. Het komt voor in twee vormen, namelijk 1-2 propandiol en 1-3 propandiol.
In verzorgingsproducten dient 1-2 propandiol als een oplosmiddel die de viscositeit van de samenstelling vermindert. Hoewel het hydraterende eigenschappen heeft, kan het de huid irriteren en contact dermatitis veroorzaken. Het heeft een hoog kookpunt, namelijk 210℃. Het kan op synthetische manier bereid worden. Bijvoorbeeld door eerst Ethyleenoxide om te zetten in 3-hydroxypropionaldehyde op een synthetisch manier. Op wikipedia is er meer informatie beschikbaar hierover. In sommige gevallen kan het ook op natuurlijke wijze geproduceerd worden. Dit gebeurt door fermentatie proces van glycerol met behulp van bepaalde bacteriën. Het wordt het omgezet in 1-3 propandiol.
De andere vorm 1-3 propandiol fungeert eveneens als een oplosmiddel en vermindert de viscositeit van het product.

Beide vormen van propandiol worden veilig beschouwd en zijn door EcoCert goedgekeurd voor gebruik in verzorgingsproducten.

Propandiol wordt goed verdragen maar bij mensen met een zeer gevoelige huid kan het irritaties en huiduitslag veroorzaken.