Sambucus Nigra Extract

Sambucus nigra ook wel Gewone vlier genoemd, is een plant uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae), voornamelijk verspreid in Europa en in Zuidwest-Azië. Het wordt tot 7 meter hoog en bloeit van mei tot juli. Na de bloei verschijnen in september en oktober zwarte trossen van kleine bessen. Zowel de witte bloeiwijzen als de zwarte bessen worden gebruikt om er drankje van te maken. De onrijpe groene bessen en de bladeren zijn giftig.

Het blad wordt wel voor medisch doeleinden gebruikt. In de oudheid werd gewone vlier als een wondermiddel beschouwd tegen vele kwalen en gezondheidsproblemen. De rijpe vrucht bevat organische zuren, vitamine A en C, silica en glycoside. De gehele plant is rijk aan actieve stoffen die slechte bacteriën en schimmels bestrijden.

De onrijpe groene bessen en de bladeren zijn giftig en kunnen bij inwendig gebruik hevig braken, diarree en verliest van eetlust veroorzaken.

Gebruik in cosmetica

Vlier bevat onder andere de looistoffen, ursolzuur en werkt daarom samentrekkend en ontstekingsremmende. Hierdoor wordt vlier voorgeschreven bij verkoudheid, keelpijn en heesheid. De ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen maken Sambucus Nigra extract helpen bij ontstekingen, ruwe huid, kloven en zwellingen. Daarnaast vermindert Sambucus nigra jeukende huiduitslag en verhelpt oogbindvliesontsteking.

Andere namen: Gewone vlier

  • Berichtcategorie:S