Illucium verum

  • Post Category:I

Andere namen: Steranijs

Steranijs (Illucium verum) is een boom of struik dat in Azië groeit. De boom is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-China en Vietnam maar wordt tegenwoordig ook gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en op de Filipijnen. De vruchten van de boom worden gebruikt in hun geheel of gemalen als specerij. De smaak van de vrucht is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant. De anijsplant wordt al van oudsher in China gebruikt voor zijn heilzame werking. Het wordt gebruikt in anti-griepmiddel Tamiflu. De essentiële Steranijsolie is rijk aan anethol, bevordert de spijsvertering en verzacht het opgeblazen gevoel.

Gebruik in cosmetica

Anijsolie is te vinden in verzorgingsproducten, crèmes en lotion. Het heeft een pijnstillende werking. Gezien het de slechte adem en geurtjes verhelpt wordt het vaak in mondwater gebruikt. Daarnaast heeft het antibacteriële eigenschappen en kan irritaties kalmeren.

Het is afgeraden om het toe te toevoegen in theemengsels voor jongen kinderen omdat steranijs misselijkheid kan veroorzaken.