Salicylzuur

Salicylzuur of betahydroxyzuur (BHA) is een natuurlijk zuur geïsoleerd uit wilgenschors of berkenschors, het komt ook voor in bepaalde soorten groente en fruit. Salicylzuur kan ook synthetisch worden nagemaakt, bijvoorbeeld acetylsalicylzuur, de werkzame bestanddeel van Aspirine is een variant van.

Wat doet Salicylzuur voor de huid? 

Salicylzuur is anti-inflammatoire en antiseptisch. Het heeft een kalmerende en reinigende eigenschappen en is zeer effectief in behandeling van acne. Salicylzuur heeft een exfoliërende werking, verwijdert overtollige talg, dode huidcellen en zuivert de poriën waardoor verstopte poriën en puistjes gereduceerd worden. Daarom is het een veel gebruikte ingrediënt in de peelings. Betahydroxyzuur (BHA) stimuleert het collageen productie, verzacht en hydrateert de huid.

Welke verzorgingsproducten bevatten Salicylzuur?

Vanwege deze talrijke positieve eigenschappen op de huid wordt salicylzuur vaak toegevoegd in de samenstelling van verzorgingsproducten ter bestrijding van acne, fijne rimpels en andere huidproblemen zoals eczema of psoriasis. De biologische CBD huidbalsem van Cannabios voor behandeling van extreem droge, schilferige huid en huidkloven bevat salicylzuur.

In verzorgingsproducten mag het alleen onder bepaalde concentraties gebruikt worden. Gebruik van producten met een concentratie van meer dan 2% BHA is afgeraden tijdens zwangerschap. Producten met salicylzuur mogen niet gebruikt worden voor kinderen onder drie jaar.

Kan BHA allergische reacties veroorzaken?

BH wordt zeer goed verdragen door de huid. Dankzij de kalmerende werking wordt het zelfs  ingezet voor de behandeling van een gevoelige huid. Wanneer men een zeer gevoelige huid heeft of allergisch is op Aspirine is gebruik van producten met salicylzuur afgeraden. Het dient ook als conserveermiddel in cosmetische producten.

  • Berichtcategorie:S