Natriumchloride

  • Post Category:N

Andere naam: natriumzout, keukenzout, NaCi, zout

Natriumchloride is een zout met de formule NaCi. Dit wordt ook wel keukenzout genoemd omdat het bij de bereiding van voedsel wordt gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel. Natriumchloride wordt voornamelijk op drie manieren gewonnen. Het gebeurt door het indampen van pekel, door indampen van zeewater of door mijnbouw in zoutmijnen. Zout is essentieel voor alle organismen op de aarde. Het is noodzakelijk voor een gezonde vochthuishouding in het lichaam.

Natriumchloride is geen allergeen maar het kan in hoge concentratie de huid en haar irriteren of uitdrogen.

Gebruik in cosmetica

In het cosmetica wordt het voornamelijk gebruikt als verdikkingsmiddel. Natriumchloride helpt de textuur van de samenstelling te behouden. Het heeft een reinigende en antiseptische effect op de huid. Zout verlicht spierpijn en stimuleert de bloedcirculatie. Het wordt in tandpasta en mondwater gebruikt omdat de tandplak helpt te verwijderen en slechte adem verhelpt.