Symphytum officinale root extract

  • Berichtcategorie:S

Andere namen: Gewone smeerwortel

Gewone smeerwortel of Symphytum officinale is een vaste plant uit ruwbladigenfamilie Boraginaceae. De plant wordt 40-100 cm hoog en bloeit van mei tot juli. De bloemen zijn wit, roos of paars.  Zowel de stengel als de lancetvormige bladeren zijn ruw behaard. De soortaanduiding ‘officinale’ uit apotheek duidt aan dat de plant vanouds voor medische toepassing wordt gebruikt.

Vooral de wortel van de plant werd verzameld. In Oud Griekenland was Symphytum officinale root extract reeds bekend voor zijn heilzaam werking, het werd gebruikt om genezing van wonden te bevorderen. De plant wordt vooral uitwendig toegepast. Symphytum officinale root extract bevat slijmstoffen, looistoffen, rozemarijnzuur en allantoïne. Allantoïne stimuleert de vorming van nieuwe cellen en versnelt de genezing van wonden.

In het assortiment van Biobey zijn er verschillende natuurlijke crèmes en biologisch gecertificeerde verzorgingsproducten met Symphytum officinale root extract in de samenstelling. Bijvoorbeeld Venosil van het merk cannaderm. Venosil is een doeltreffende crème voor de behandeling van zware en vermoeide benen en spataderen.

Wat zijn de waarschuwingen van gewone smeerwortel of Symphytum officinale ?

Smeerwortel is afgeraden voor inwendig gebruik door de hoge dosering van pyrrolizidine- alkaloïden. Dit tast de lever aan.

Hoe wordt Symphytum officinale root extract in natuurlijke cosmetische producten gebruikt?

Gewone smeerwortel bij uitwendig gebruik is heel heilzaam voor het lichaam en huid. Door zijn ontstekingsremmende en helende eigenschappen wordt het al van middeleeuwen gebruikt bij botbreuk, beenvliesontsteking en kneuzingen. Het helpt bij behandelen van spierontstekingen, ontwrichting en sportblessures. Het wordt in huid crèmes en zalven voor gevoelige, vette of problematische huid toegevoegd omdat het een rustgevend effect heeft en de huid verstevigt.