Venkelolie

  • Post Category:V

Andere namen: Foeniculum vulgare, Fennel

Venkel of Foeniculum Vulgara is een plant uit schermbloemen famillie (Apiaceae). Het is naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerijen gebruikt worden. De zaden zijn vanouds bekend om hun geneeskrachtige werking. Venkelolie, die uit zaden wordt geperst zorgt voor het beste werking van de geneeskrachtige zaden. Venkelolie wordt gebruikt in vorm van likeur en thee.

Venkelolie inwendig gebruik

Venkelolie wordt gebruikt bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Het wordt in aromatherapie toegepast voor het versnellen van herstel na een ziekte en bij het behandelen van chronische vermoeidheid.

Etherische olie wordt verkregen uit de vrucht en er wordt een tinctuur van gemaakt. Het kan ook aan kinderen gegeven worden maar etherische oliën kunnen bij gevoelige mensen allergische reacties veroorzaken. Daarom wordt het inwendig gebruik op lange termijn afgeraden. Gebruik van etherische venkelolie wordt ook afgeraden bij zwangere vrouwen.

Toepassing in cosmetische producten

Venkelolie heeft een lichte ontsmettende werking en wordt toegevoegd in verzorgingsproducten  zoals crèmes tegen vette huid en in haarverzorgingsproducten. Daarnaast wordt het gebruikt in aftershavelotion, reinigingszepen, in tandpasta’s en mondwater.