Viscum album extract

Andere namen: Maretak Viscum album of wel Maretak, vogellijm of mistel genoemd is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae). Het is een halfparasietje: voor water en zouten is de plant afhankelijke van zijn gastheer. Maretak groeit in het voorjaar.

De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksels van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. De zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag en zijn giftig. Van maretak worden enkel de twijgjes gebruikt die geoogst zijn voordat de besjes aan de plant komen.

Viscum album bevat onder andere aminozuren, flavonoïden, lectinen, alkaloïden, mineralen, magnesium, calcium. De Viscum album heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het is een mild bloeddrukverlagend of- regulerend middel. Daarnaast vertraagt het de hartslag en kalmeert het hart.

De maretak staat in de kruidgeneeskunde bekend als plant met geneeskrachtige eigenschappen. Hiernaar is onderzoek gedaan, met name naar toepassing in de kankertherapie. Bij inwendig gebruik van bladeren, twijgjes of meerdere bessen van maretak is er kans op braken en diarree en kunnen symptomen als slaperigheid en koorts ontstaan.

Dit komt omdat Maretak giftige eiwitten bevat die men viscotoxines noemt. Deze eiwitten bevinden zich in de bladeren en de takken van de plant.

Maretak extract of Viscum album – gebruik in cosmetica

Maretak extract wordt toegevoegd aan de samenstelling van natuurlijke shampoos en huidcrèmes om geïrriteerde en gevoelige huid te kalmeren. Het heeft een antiseptische werking, vermindert de ontstekingen en voorkomt overtollige talgproductie.

Het wordt in shampoos en haarverzorgingsproducten gebruikt omwille van zijn heilzame eigenschappen op het haar en hoofdhuid. Het reinigt de hoofdhuid, reguleert de talgproductie en verhelpt hoofdroos.

  • Berichtcategorie:V