Alcohol Denat

  • Post Category:A

Andere namen: ethanol, ethylalcohol, methanol, benzyl alcohol, denatureted alcohol

Wat is Alcohol Denat in hygiëne en verzorgingsproducten?

Alcohol ontstaat door natuurlijke gisting van plantaardige suikers die voorkomen in vruchten of uit brouwsel van granen (voornamelijk uit maïs, suikerriet of granen – tarwe en rogge). Gedenatureerde alcohol wordt ondrinkbaar door de toevoeging van een etherische olie.

Let op: wanneer dit ingrediënt voorkomt in natuurlijke cosmetica met BDIH-keurmerk, gaat het om graanalcohol die gedenatureerd is met natuurlijke stoffen zoals etherische oliën.

Alcohol in cosmetische producten

Alcohol is niet aangeraden voor de gevoelige huid, babyhuid of ogen. Hoewel niet wetenschappelijk ondersteund, werkt het vaak uitdrogend en kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid of tere babyhuid. In vele niet natuurlijke verzorgingsproducten wordt synthetische harde alcohol gebruikt. Reinigingslotions op basis van synthetische alcohol laten vaak een droge, trekkerig gevoel na het gebruik. In dit geval kan het erop wijzen dat het te hard is voor de huid.

Oplosmiddel en conserveermiddel

In verzorgingsproducten wordt ethanol voornamelijk gebruikt om een ingrediënt in op te lossen (bijvoorbeeld meeste plantaardige oliën zijn oplosbaar in alcohol) of als conserveermiddel. Alcohol maakt huid meer doorlatend waardoor werkzame actieve ingrediënten dieper in de huid geabsorbeerd worden en het effect van deze actieve stoffen veel sterker wordt.

Is alcohol denat slecht voor je huid?

Ja, synthetische alcohol in cosmetica is slecht voor je huid. Bij regelmatig gebruik van hoge concentraties kan het de natuurlijke barrièrefunctie van de huid verstoren. Verstoorde barrièrefunctie van huid maakt haar meer vatbaar voor roodheid, acne en uitdroging. Regelmatig wordt voor vette huid met acne huidreinigers met hoge gehalte van synthetische alcohol aangeraden. Dit kan ervoor zorgen dat de huid juist meer talg gaat produceren om zich te beschermen.

Vele cosmetische formuleringen bevatten isopropyl alcohol, een petrochemische verbinding gemaakt uit aardolie, dat veel goedkoper is maar erg ruw is voor de huid en de huid kan uitdrogen.

In conventionele verzorgingsproducten wordt alcohol gedenatureerd door het toevoegen van giftige oplosmiddelen, in dat geval gaat het niet meer om een natuurlijk ingrediënt.

Natuurlijke alcohol in cosmetica?

BDIH gecertificeerde cosmetica producten bevatten alleen alcohol van biologische afkomst. Dit is een groot verschil tegenover de synthetische alcohol dat gebruikt wordt in niet natuurlijke cosmetica producten. Bio alcohol wordt gewonnen uit suikerriet, granen,.. . Dit graanalcohol wordt gedenatureerd met behulp van essentiële oliën. Dankzij zijn biologische samenstelling en verwerkingsproces is het zachter voor de huid.

Alcohol die in conventionele verzorging voorkomt, is een heel andere verhaal. Het denatureren van de synthetische alcohol gebeurt door het toevoegen van schadelijke oplosmiddelen. Dit is een goedkoop ingrediënt en wordt daarom vaak gebruikt in conventionele huidcrèmes en huidreinigers. Als resultaat heeft het regelmatig gebruik van verzorgingsproducten met dit soort chemische alcohol schadelijke gevolgen voor de huid. Het veroorzaakt irritaties en verstoort de natuurlijke werking van de huid en de talgproductie.